21 Mayıs 2015 Perşembe

BİLİM ÇOCUK MAYIS 2015!!

Arkadaşlar şimdi sizlere çok ilginç bulduğum 2 haber yazacağım. Bunlar Bilim Çocuk'un 2015 Mayıs sayısından geliyor. Gerçekten birisi çok kullanışlı bir icat, diğeri ise keşfedilen türünün yanında biraz koyu kalan bir hayvan. Merak ettiniz değil mi? Bakalım bunlar neymiş...

UZAYDA KAHVE KEYFİ

Uluslararası Uzay İstasyonun'da görev yapan astronotlar için özel bir kahve makinesi geliştirildi. ISSpresso adı verilen bu makine bir İtalyan kahve üreticisi ve bir uzay teknolojileri şirketinin ortak tasarımı. ISSpresso adı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun İngilizce kısaltması olan ISS ve bir kahve türü olan espresso sözcüğünün birleştirilmesiyle oluşmuş.
Uzay koşulları dikkate alınarak tasarlanan bu makinede yapılan kahve, plastik bir poşetin içine doluyor ve pipet kullanılarak içiliyor. Bu makineyle kahve dışında çay vb. sıcak içecekler de hazırlanabiliyor. Kütlesi 20 kg olan bu makine 7 Nisan günü Uluslararası Uzay İstasyonu'na teknik malzeme ve yiyecek taşıyan Dragon adlı uzay aracıyla uzaya gönderildi.

uzayda kahve keyfi ile ilgili görsel sonucu

BELKİ DE DÜNYANIN TEK SİYAH FLAMİNGOSU

Kıbrıs'ta 8 Nisan günü yapılan yıllık flamingo sayımı sırasında siyah bir flamingo görüntülendi. Ağrotur Tuz Gölü'ndeki bir sürünün içinde yer alan bu flamingonun arka tarafındaki  bir tutam beyaz tüyü hariç tüm tüyleri siyah. Bu flamingonun ilk defa 2014 yılında İsrail'de görüntülenen siyah flamingo olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar flamingonun siyah olmasının nedeninin vücudunda melanin adı verilen renk maddesinin fazla miktarda bulunması olduğunu düşünüyor.

dünyanın tek siyah flamingosu ile ilgili görsel sonucu










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder